Havregrødsboller

På sådan en fantastisk frostklar fredag i februar er det skønt at komme hjem fra hundelufteturen til friskbagte havregrødsboller – bløde og svampede med herlig smag og duft af nybagt brød i hele huset. Opskriften følger herunder – det tager lidt tid, men de er værd at vente på. Der bliver 12 stk.

Til havregrøden skal du bruge:
3 dl havregryn – betyder ikke det store om de er grov- eller finvalsede
5 dl vand


Kom vandet i en gryde og put havregryn i. Kog grøden og lad den køle af. Den skal være lunken når du bruger den.

Til dejen skal du bruge:
30 gr gær
1½ dl skyr – du kan også bruge et andet surmælksprodukt
1½ tsk salt
1½ spsk sukker
1 dl havregryn
550 gr hvedemel


Smulder gæren i en stor skål og kom skyr ved. Rør det sammen og kom så den lune havregrød i. Rør godt sammen med en håndmixer med dejkroge. Du kan også bruge en stor køkkenmaskine hvis du har sådan en. Kom nu havregryn, salt og sukker i samt melet lidt efter lidt. Hold igen på melet. Dejen skal være lidt klistret men slippe kanten af skålen – så er den klar. Drys lidt mel over dejen, dæk skålen og lad dejen hæve ca. 2 timer til dobbelt størrelse.


Slå dejen let ned og få den ud på et meldækket bord. Dejen deles i 12 ensartede stykker. Form dem til boller. Dejen kan godt være ret klistret, men fugt eventuelt hænderne i vand. Så hænger dejen ikke så nemt på. Du kan også trille bollerne i mere mel på bordet – men ikke for meget. Dyb bollerne i vand og vend dem i havregryn. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Nu skal de så stå lun og godt og hæve i ca. 45 minutter. Varm ovnen op til 250 grader og sæt bollerne ind. Sænk temperaturen til 225 grader over/undervarme. Bages i ca. 20-22 minutter og afkøles på rist.


Voila – 12 lækre og svampede havregrødsboller.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s