Snestorm og ungarsk gullash

Det kan godt være at december var en meget varm måned, men så er kulden da ellers kommet her i januar. Alle vore vejr-profeter varslede snestorm her natten til fredag den 8. januar – men det var nu småt med den snestorm. Det blæste da lidt og der kom da også noget sne, men nu er det næsten regnet væk.

Lørdagen er gået med kig på køkken hos Aubo i Hillerød. Ikke til os selv, men til Marie som skal have tænkt en vaskemaskine – og måske en lille opvaskemaskine – ind i en køkkenløsning. Nu skal vi have fundet tid til at en fra Aubo kan komme forbi og se på det – og ikke mindst måle op i det lille skæve køkken. Det bliver noget af en specialløsning så det bliver spændende at se hvad en professionel køkkenmand kan komme op med.

Aftenens menu skulle have stået på Bøf Stroganoff med kartoffelmos, så Kirsten kørte i byen efter kød og kartofler – og jeg startede med at brune løg så de var klar og ellers gøre gulerødderne parat. Men ak – ingen kød i butikken til bøf stroganoff og kartoflerne var heller ikke gode. Kødløs dag … nej, ikke lige lørdag aften, så det blev et kalkunbryst der kom hjem på køkkenbordet. Så måtte vi jo se på hvad huset ellers havde af råvarer … en smule kartofler, et broccoli og lidt forårsløg og bacon skal man jo altid have. Så det endte med at vi fik “ungarnsk kalkungryde” med kartoffel-broccolimos .. faktisk ret godt, så her er opskriften til 4 personer.

Du skal bruge:

ca. 900 gram kalkunbryst
2 pakker bacon
4 løg
et bundt forårsløg
6-8 gulerødder
1 rød peberfrugt
ca. 1 liter hønse- eller grøntsagsbouillon
en lille dåse koncentreret tomatpure (70 gram)
2½ dl piskefløde
ca. 5 tsk. Ungarsk paprika (mild, eller hvis du er til den stærke side så tag den røgede)
Salt og peber efter smag
Smør eller olie til stegning.

12-15 kartofler afhængig af størrelse
1 hel broccoli
25 gram smør
1 dl mælk

Skær løg og forårsløg i fine tern. Skær bacon i tynde trimler. Skræl gulerødder og skær den i skiver. Rens peberfrugten og skær den i store tern. Brun bacon, løg og forårsløg i en god tykbundet gryde. Tag det op. Skær kalkunbrystet i stykker på størrelse med en stor terning. Brun nu kødet i gryden af flere omgange – ellers bliver det ikke brunt, men koger blot. Lad bare den sidste portion køb blive i grynden. Hæld resten af den brunede kalkun i gryden med bacon, løg og forårsløg og tilsæt ca. 5 tsk. god ungarsk paprika. Brug bare den røgede som giver en lidt stærke smag. Du kan altid sætte lidt cremefraiche på bordet til dem der gerne vil dulme det stærke. Op i gryden med gulerødder og peberfrugt. Tilsæt koncentreret tomatpure og bouillon og vendt forsigtig det hele sammen. Lad det koge lidt ind uden låg og tilsæt så fløden. Låg på gryden og lad det simre en lille ½ time. Smag til med salt og peber inden servering.

Mens du brunede kødet har du sikkert skrællet kartofler og gjort broccolien klar. Kartoflerne skæres i mindre stykker og koger nu til de er næsten møre. Tilsæt så broccolien og kog den med de sidste ca. 10 minutter. Når det hele er mørt hælder du vandet fra og damper det sidste vand vWP_20160109_18_49_39_Pro_LIæk uden at kartoflerne brænder fast i bunden af gryden. Mælken har du måske hældt op i et glas der kan tåle microovn – og så giver du lige mælken en tur så den bliver rimelig lun. Fat din elpisker og brug piskerisene til at mose kartofler og broccoli sammen – uden strøm på til en start. Når de er en rimelig most masse hælder du smør og den lune mælk i massen og moser lidt mere inden du sætter strøm på elpiskeren og laver massen til en lind og luftig mos. Smag til med salt.

Server rygende varm – gerne med cremefraiche som tilbehør. En god rødvin kan være en dejlig følgesvend men koldt kommunal vand fra hanen er nu heller ikke at kimse af. Velbekomme 😉

 

 

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s