Grovboller på en kold januar dag

Her er min opskrift på 16 grovboller, der kan lyse lidt op på en kold dag i januar måned. De kan holde sig friske i flere dage på grund af de chiafrø jeg har blandet i dejen. Chiafrø holder på ganske meget væske og er med til at bevare fugtigheden i bollerne. Prøv dem – de smager skønt.

Ingredienser:
30 gram gær
1 dl chiafrø
7 dl lunkent vand
2 spsk sukker eller akaciehonning
2 spsk olivenolie
2 tsk groft salt
100 gram havregryn
50 gram rugmel
150 gram grahamsmel
500 gram hvedemel
solsikkekerner
1 æg
blå birkes eller havregryn

Hæld chiafrø op i en lille skål og dæk med 3 dl lunkent vand. Lad stå og trække indtil frøene har “drukket” vandet. Det tager ca. 10-20 minutter.
Udrør gæren i 4 dl lunkent vand og tilsæt sukker/honning, salt og olivenolie.
Tilsæt nu havregryn og rugmel sammen med de opblødte chiafrø. Rør godt sammen.
Tilsæt grahamsmel og ælt godt. Kom hvedemelet i lidt af gangen og ælt indtil dejen slipper kanten af skålen.
Stil skålen til hævning lunt i ca. 1 time.
Slå dejen sammen og lav 16 boller. Dyp bollerne i solsikkekerner og stil dem med kernerne i bunden på en bageplade. Sættes til hævning i ½ time.
Tænd ovnen på over-under varme 220 grader.
Efter hævning pensles bollerne med sammenpisket æg og drysses med blå birkes eller havregryn.
Bages i ca. 20-30 min. indtil de er gyldne. Hold øje med dem de sidste 10 minutter.
Lad køle af på en rist inden du sætter tænderne i de lune og sprøde, sunde og saftige boller – gerne smurt med et godt lag koldt lurpakket smør.

Velbekomme.

Skriv en kommentar