De slatne grønsagers sidste sang

Kender du det – grøntsagsskuffen i køleskabet er lidt halvtom – og halvkedelig – men der ligger et par porrer, nogle rodfrugter, en rød peberfrugt og nogle gulerødder. I kartoffelskuffen ligger en rest kartofler og nogle løg sammen med lidt hvidløg. Og hva’ ska’ man gøre ved det … man sku’ se ud som .. ham der Rock Hudson …. eller bikse en god ret sammen.

Her er opskriften på en dejlig kalvegryde med gode grønsager.

Gryden:
450 gr skært kalvekød i tern
1 pakke bacon
1 stort løg – hakket
1 rød runken peberfrugt
1 porre uden den visne top
4 fed hvidløg – knust
5-8 små tomater som er lidt kedelige
4 snack gulerødder som har set bedre dage
4 dl vand eller kalvefond
Lidt piskefløde inden den bliver helt sur
Salt
Peber
Paprika

Rodfrugtmosen:
6-10 kartofler af blandet herkomst
1 pastinak – næsten fra snøvsen
1 persillerod – uden jord
1 stor gulerod – som hesten ellers skulle have haft
Smør
Varm mælk
Salt

Find en god stegegryde – evt. en Staub som kan gå i ovnen. Svits løg og hvidløg indtil de er klare. Tag op og svits bacon skåret i tern til det får farve. Tag op og brun så kalvekødet godt sammen med lidt paprika – en til to teskefulde efter smag. I med løg og bacon igen.

Peberfrugt i tern og porre i strimler sammen med tomater i både og gulerødder i mundrette stykker puttes nu i gryden sammen med 4 dl vand. Lad stå og simre en 1 1/2 times tid – enten på komfuret eller i ovnen ved 180 gr. Pas på væden ikke forsvinder helt – ellers må du spæde op undervejs. Kort før retten er klar kommer du en sjat piskefløde i og smager til med salt og friskkværnet peber.

Mens retten simrer gør du klar til en rodfrugtmos. Skræl og klargør kartofler, pastinak, persillerod og gulerod – alt skæres i mindre tern. Op i en gryde og dæk med vand. Tilsæt ikke salt. Kog i omtrent 30 minutter indtil alt er meget mørt. Hæld vandet fra – gem eventuelt noget til at spæde gryderetten op med. Lad dem nu dampe lidt af. Tag et piskeris eller en kartoffelmoser og rør ca. 50 gr smør ind i mosen. Spæd op med 1-2 dl varm mælk indtil du har en god luftig konsistens. Pisk ikke for meget i mosen. Smag til med salt til sidst.

Server rygende varm og find måske lidt surt – gulerødder gør retten lidt sød, så det er godt med lidt syre ved siden af.

Velbekomme …

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s