Da vi var i sommerhus ved Albuen på Lolland, købte vi en gang skrupper på havnen i Langø. Det var billigt og vi fik mange skrubber med hjem. Så mange at vi besluttede at lave nogle af dem til filetter og bruge dem til at lave den engelske model af stegte fiskefiletter – dem man får med “fish & chips”. I England bruger man dog torsk, men vi valgte at bruge skrubbefiletter nu vi havde dem. Louise og undertegnede rensede og klippede dem rene inden Louise flåede maveskindet af skrupperne. Så var det frem med den skarpe kniv og i gang med filet arbejdet. Der blev 4 pæne filetter pr. skruppe og vi fik vel lavet ca. 20 filetter. Vi havde købt olie til popcorn – som vi aldrig nåede til at lave – og så var det ellers bare dejen vi skulle have styr på.
En simpel opskrift:
200 gr. hvedemel
1 spsk. bagepulver
1-2 dåseøl – gerne mørkt øl
salt og peber
Mel og bagepulver blandes med salt og peber. Kom øl i mens du pisker godt. Dejen skal være ret flydende og minde om letpisket flødeskum – så det er ikke sikkert du skal bruge hele 2 øl, men så tager du selv det der er tilbage og nyder mens du laver resten.
Varm olien i en tykbundet gryde – ca. 1/2 til 1 liter.
Vend fisken i mel og dyp fisken i dejen. Lad lige dejen dryppe af og kom så fisken i den rygende varme olie. Der er plads til 3-5 filetter afhængig af din grydes og filetternes størrelse. Hold øje med dem og vende dem eventuelt når de begynder at blive gyldne. Tag dem op når de er godt gyldne og læg dem på fedtsugende papir fx køkkenrulle. Drys lidt salt på.
Du kan jo vælge at bruge en pose frosne ovnfritter, men du kan jo også selv lave en gang sprøde kartofler.
1 kg kartofler – gerne bagekartofler
1 spsk. bagepulver
Salt
Olie og krydderier
Skræl kartoflerne og skær dem i store firkanter. Op i en gryde og dæk med vand. Tilsæt bagepulver og salt. Kog dem i ca. 10-15 minutter og hæld vandet fra. Damp dem tørre i gryden. Bland 3-4 spsk. olie og tilsæt krydderi. Her kan du bruge revet citronskal og -saft. Hæld blandingen over kartoflerne og ryst nu det hele godt sammen. Kartoflerne bliver meget lodne på ydersiden med er fortsat faste indeni. Læg dem nu på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Ryst pladen eller vend kartoflerne undervejs.
Server de varme fish med de sprøde kartofler sammen med fx citron, remoulade og/eller ketchup … og gerne lidt eddike, hvis du lyster. Det bliver et hit blandt både store og små.
Velbekomme.